om forfatterne

Vores rejse som unge investorer

Med en undren over, hvordan man nu egentlig kunne lade ens penge arbejde for sig, selvom man som 17-årig ikke sad med flere ti-tusinde på hånden fik vi i en relativt tidlig alder blod på tanden og begyndte at søge online efter en blog eller person der selv havde haft erfaringer med, hvordan man kunne starte ud som ung investor. 

Nedenfor kan du læse om Johannes’ såvel som Andreas’ vej til bloggen her, hvor vi ser på både de op- og nedture vi har haft med vores investeringer. 

Johannes Skifter

Selfie 2
Blockchain og Bitcoins

I sommeren 2017 sad jeg, Johannes og browsede forskellige blogs på, hvad det nye store var indenfor den finansielle sektor. Jeg faldt hurtigt over termerne ‘blockchain’ og ‘bitcoins’ som inden længe blev ord jeg så flere hundredevis af gange i de kommende uge. 

Med ét blev jeg opslugt i en verden af, hvad virkede til at blive en komplet omvæltelse af den finansielle sektor som vi kender den idag – jeg havde ramt krypto-bølgen, og det, lige før den blev allerstørst. 

Som 17-årig havde jeg frustrationen over, ikke selv at kunne oprette mig på de mange etablerede platforme,  der udbød køb af bitcoins som jeg ville have brug for, for at købe videre af de mange hundrede kryptovalutaer der nyligt havde ramt markedet. Youtube og de sociale medier gik amok, og ICO’s (hvad der i kryptoverdenen ville svare til en IPO) blev omtalt og ventet med stor foreventning om uendelige stigninger – “to the moon” blev der skrevet i alt fra Telegram-grupper til DR nyhederne, som snart havde opfanget hvilken bølge af ekstrem spekulation der var skudt i folk, verden over.

Med på bølgen 

Jeg fik snart købt mig nogle Bitcoins til en lidt for høj kurs, men det var ok, for det var eneste udvej som mindreårig, og markedet viste 2-cifrede %-stigninger dagligt. 

Jeg fik over de kommende uger og måneder hurtigt etableret mig en beholdning på et tocifret tusindebeløb, og begyndte også at investere i ICO’s, der til tider gav afkast i tusinderne på blot få uger.

Det hele endte med, at gå meget hurtigt, og jeg gik glip af handler der kunne have 20-doblet min umiddelbare investering i adskillige ICO’s. 

Andreas, som jeg i øvrigt havde lokket med på bølgen, og jeg diskuterede ivrigt om ikke det ville være smart at hive vores initielle investering ud, nu hvor Bitcoins og blockchain flydte en, for hver dag, større del i nyhederne og avisen. Det fik vi ikke gjort. 

En kold november morgen…

Og så, i november 2018 faldt de som et tilpustet kortspil, fuldstændigt til jorden. 

Bitcoin og Ethereum er blandt de allerstørste kryptovalutaer lige nu – ovenfor ses en fysisk repreæsentation af, hvordan de kunne se ud.

Med 10-tusinde vis nu tabt grundet ren og skær grådighed, kunne jeg se tilbage på et forløb fyldt med, hvad den bare lidt trænede investors øje, fejl – lige fra ekstrem grådighed til FOMO (fear of missing out), og i det hele taget til en komplet udelukkelse af generelle risikoovervejelser- og spredning.

I bagklogskabens lys

Herfra blev jeg dog meget klogere, og følte, og føler stadig, at det jo i bund og grund var en lærestreg jeg ikke ville være foruden, og at det da var bedre end at have brugt pengene på champagne og benzin. 

Med nyfunden entusiasme drog jeg atter til internettets råd, og fandt frem til definitioner som ‘crowdlending’, ”peer-to-peer’ og ‘real estate crowdfunding’ – mere tradionelt lydende begreber, men med et moderne og nytænkende twist, der lige der vagte netop den interesse jeg havde brug for.

Det blev hurtigt til de første uger med research og oprettelse på diverse platforme, og snart var jeg i gang på adskillige platforme, hvor jeg endnu er i dag. 

At dele ud af sin viden

Ovenpå den viden jeg efterhånden har anskaffet mig og efter de erfaringer jeg har pådraget mig, fik jeg med Andreas en dag i skolen på HHX en idé om, selv at starte en blog, hvor vi kunne dokumentere vores rejse, og hjælpe unge der selv sad i samme situation som jeg gjorde for et par år siden med, at komme sikkert og nemt i gang med, at lade deres penge arbejde for dem.

Her ville vi ikke kun få glæden af, at kunne hjælpe andre på vej med deres rejse, men også ville vi lære mere selv af, også at skulle fortælle og forklarer dig som læser om vores rejse, hivlket altså giver lidt af en win-win situation for os som forfattere og dig som nysgerrig læser. 

Andreas Rousing

Første møde med investeringer

Mit investeringseventyr startede til min konfirmation i 2013, hvor mine bedsteforældre valgte at give mig TopDanmark aktier i stedet for de obligatoriske kolde kontanter. Selvom jeg ikke havde den store interesse, var det stadigt nyt og spændende at eje en del af en virksomhed.

De næste par år fulgte jeg med stor entusiasme, mit første bull run hvor aktierne bare steg og steg hver dag. Denne eufori blev dog brat afbrudt af at et fald i 2015, hvor jeg for første gang fik kendskab til den anden side af livet som aktieejer. Det næste års tid faldt og faldt aktierne, fra at jeg havde 75% profit til 0%. Tanker som ”jeg skulle have solgt” tog overtag, hvorefter jeg lovede mig selv at sælge næste gang, der var et sådanne bull run, et løfte som desværre har vist sig yderst svært at overholde.

Hvorfor spiller du golf imod Tiger Woods?

Det næste kapitel i min investerings historie begyndte i starten af 2017, efter jeg havde hørt en podcast om investeringsfonde og ETF´er. Podcastens påstand var at investering i individuelle aktier imod de store pensionsfonde, kunne sammenlignes med at spille golf imod Tiger Woods. I dag ejer jeg således ingen individuelle aktier, og ETF´er har altid en plads i min portfolio som en medium risiko del af en høj risiko strategi.

Krypto eventyret

I sommeren 2017 kom Johannes til mig og fortalte om de såkaldte ”bitcoins”, da troede jeg det var en sketchy betalingsform kun brugt af kriminelle. Jeg fik dog hurtigt øjnene op for det tiltalende ved decentralisering og det teknologiske potentiale. De næste 3 måneder fulgte et utroligt bull run, hvor jeg brugte utalige timer på at læse blog, artikler og se YouTube videoer om diverse krytovalutaer. 

Det var utroligt lærerigt, men jeg var samtidigt i gang med at bryde det løfte, som jeg havde givet mig selv tidligere. Priserne steg og steg, bitcoin kom i nyhederne, aviserne og selv min dansklærer snakkede om de mystiske bitcoins. Overalt hørte jeg at det ikke kunne gå galt, hvilket burde have været en sikker indikator for at enden var nær.

Krypto gyseren

I starten af januar begyndte Johannes og jeg at diskutere, om det snart var tid til at tage profit og sælge lidt af kryptovalutaerne, men FOMO (fear of missing out) var for stærk og det blev ved snakken. Så fulgte et hårdt bear marked, hvor alt faldt og faldt, fra den ene måned til den anden var mit overskud halveret og lige pludselig var 100% profit vendt til 50% tab. 

Det var hårdt at opleve, men troen på konceptet og bæredygtigheden er decentralisering er der stadigt. Derfor har jeg stadigt en del af min portfolio allokeret til krypto sammen med et håb om ikke at bryde løftet mange gange i fremtiden.

Crowdlending og UngInvestors fødsel

I efteråret 2018, kom Johannes igen til mig og fortalte om peer to peer lending (også kaldet crowdlending). Idéen om at private kunne udlåne penge og de høje afkast var yderst tiltalende. De næste par måneder fulgte endnu en besættelse af en ny investeringsform, det var i løbet af denne tid, ideen til UngInvestor blev født.

Johannes og jeg begyndte at drøfte vores ærgrelser over manglen på et medie med fokus på investeringer for unge både nu men især tidligere som helt spæde investorer. Tesen om at investering kun er for velhavende voksne mennesker, er frustrerende, misvisende og desværre alment kendt. Derfor besluttede vi i slutningen af 2018 at gøre vores for at modbevise denne holdning og vise at alle, ung som gammel, kan investere og tjene penge imens de sover.

 

Vi håber, at du vil følge med på rejsen, og selv kaste dig ud i selv at begynde at investere

Hvis du på noget tidspunkt har et spørgsmål til noget som helst her på bloggen eller om investering generelt, kan du altid hive fat i os på kontakt os siden – vi elsker at hjælpe og diskutere, hvordan du kan bære dig ad fremadrettet med din investering. 

På gensyn!

12%

Crowdlending

11.3%

Ejendomsinvestering

Use h3 or h4 heading

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

This is h5 heading

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

This is h5 heading

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

This is h5 heading

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

This is h5 heading

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.