Kryptovaluta på 2 minutter

Blockchain, Bitcoins, Ethereum. Du genkender nok i hvert fald de to første ord efter midt-2017's vanvittige blockchain og Bitcoin-mediekaos. Men hvor meget har du i det hele taget sat dig ind i kryptovalutaer og blockchain? Læs videre nedenfor, og få et kort men (synes vi) godt overblik over hvad de to termer indebærer, og hvordan du kan investere (eller spekulere) i dem.

Vi starter med, at tage et kig på selve grundstenen bag kryptovalutar, nemlig blockchain. Som en banebrydende teknologi, der nu bliver brugt og planlægges at bruges i et utal af øjemed, er blockchain kort sagt en digital hovedbog over en bestemt transaktion – det kunne eksempelvist være en finansiel transaktion. 

Hvis du vil læse mere om blockchain, foreslår vi denne hjemmeside. God læselyst.

Hvad vi gerne vil fokusere på her, er hvad blockchain har affødt; nemlig kryptovalutaer, som er en digital valuta hvor kryptering er brugt til at regulere og verificere de transaktioner der sker på blockchainen. Det lyder- og er ret langhåret, men hæng i og se igennem fingre med det tekniske. hvad der er interessant ved kryptovalutaer for os her på bloggen er dets potentielle værdistigninger. 

Afkast

Når det kommer til, hvilke historiske afkast der har været på kryptovalutaer, kan man ikke sige andet end at hvis man spekulerede i kryptovaluta-projekter tidligt, og ramte et projekt der senere viste sig at blive populært, kunne man sagtens 1000-doble sin første investering. Kryptovalutaer er altså noget af det mest volatile du kan nærme dig, hvilket gør det til noget du kan have det sjovt med, med en lille del af din portefølje, men som du skal være varsom omkring da det hurtigt kan gå den modsatte vej også.

Risisci ved Kryptovalutaer

Platformen går konkurs: Historisk set har crowdlending platforme været associeret med dårlig økonomi og hyppige falliterklæringer. I det seneste år har nogle store spillere dog formået at generere kontinuerlige overskud.

  • Sørg derfor altid for, at sprede dine investeringer ud på adskillige platforme. Som udgangspunkt har vi altid spredt vores investeringer mellem 3-7 platforme. 

Långiver går konkurs: Såvel som platformene kan långiverne der udsteder lånene til platformene, også gå konkurs. Hvis en långiver går konkurs, er der stor sandsynlighed for at du mister din investering. Platformenes advokater kan prøve at få dine penge tilbage, men det er tit en lang og bureaukratisk procedure.

  • At långivere går konkurs er en af de risiko, som er svær at gardere sig imod, fordi mange af platformene tilbyder lidt eller ingen information om långiverne. Mintos tilbyder dog eksempelvis “ratings” af låneudbydere, som kombineret med muligheden for, at vælge hvilke långivere skal inkluderes i “auto invest” din portefølje, giver en vis mulighed for at mindske risikoen. Som udgangspunkt prøver vi altid på at sprede risikoen mest mulig ved at vælge lån fra forskellige långivere.

Manglende betaling fra lånmodtager:  Som ved ethvert udlån af penge er der en risiko for, at lånmodtager ikke betaler pengene tilbage. Nogle platforme vil prøve at få dine penge tilbage ved hjælp af retslige procedurer, men det er tit en umulig kamp.

  • Ved at vælge platforme som tilbyder buy-back garanti, mindsker denne risiko ved at gå ind og dække et eventuelt tab som følge af manglende betaling. Det skal dog understreges, at der er forskel på, hvor lang tid låners betaling skal være forsinket, før garantien træder i kraft (normalt 30-60 dage).
Vigtige begreber

Buy-back garanti: Kort sagt, er buy-back garanti, en garanti fra den oprindelige långivers side om, at man køber lånet tilbage, ofte med en samtidig bøde, til dig og andre fra den pågældende platform, der investerede i netop dét lån.

Auto invest: Et redskab hvor platformen automatisk investerer dine midler ifølge et sæt kriterier, du som investor selv har valgt.

Platforme

I de seneste år, er mange nye crowdlending platforme kommet til, og det kan ofte være svært at gennemskue, hvilke man bør benytte.

Som hovedregel er det en god idé at starte med dem med den længste track-record – altså dem der har været i industrien længts, og har en solid historie for, at behandle kunder såvel som partnere ordentligt, og som har aftaler med partnere om buy-back garanti.

Kort sagt, er buy-back garanti, en garanti fra den oprindelige långivers side om, at man køber lånet tilbage, ofte med en samtidig bøde, til dig og andre fra den pågælende platform, der investerede i netop dét lån.

Selvom man kan forsøge at finde de mest pålidelige og vel-omtalte platforme, findes altid risikoen for, at selve partnere som platformen samarbejder med og udbyder lån for, simpelthen går fallit. Dette er set sket før, og skal selvfølgelig tages i mende når man overvejer crowdlending generelt.

Vi selv foreslår især to store platforme, hvis du vil prøve crowdlending af. Her er platformene Mintos og Viventor klart nogle af de mest pålidelige og respektable platforme, begge også med solide muligheder for store afkast på lånene de tilbyder.

Hvad skal du starte med?

Når det handler om crowdlending, kræver det utrolig få midler, hvis man gerne vil prøve sig ad. Her kunne være tale om selv et par hundrede, men vi foreslår et minimum på omkring 1.000,- da man dermed har muligheden for at sprede sine investeringer over en mere respekabel mængde lån, med et minimumsopkøb på omkring de 75,- kr.

Du kan melde dig ind på Mintos her.

Start med Auto-invest

På både Mintos såvel og Viventor har du muligheden for, at sætte dine helt egne kriterier for, hvordan platformen skal investere for dig. Her kan du eksempelvis bestemme de maksimale antal måneder på lånet, minimums- og maksimumsafkast, afgrænse ifht. lande og aller vigtist, bestemme at platformen kun skal investere i lån med buy-back garanti.

Her kunne man starte med et relativt lavt antal terminer, for ligesom at få prøvet konceptet af. Derudover er det altid en god idé, at polstre sine investeringer med buy-back garanti-kravet. 

Share on facebook
Del
Share on linkedin
Del
Share on email
Email
Johannes Skifter
Johannes Skifter

Læs de seneste indlæg her

Find inspiration og viden i indlægene nedenfor